Prvi poljoprivredni sajam u Istri ‘AgroTerra’

Objavljeno: 22. travnja 2022. u kategoriji

Dana (14. travnja) pored poslovne zgrade tvrtke Etradex d.o.o. u Pazinu održana je konferencija za medije u kojoj su svi sudionici najavili posebne programe i informacije koje posjetitelje mogu interesirati o prvom međunarodnom sajmu poljoprivrede i pčelarstva u Istri – AgroTerra Istra 2022. koji će se održati u Pazinu od 22. do 24. travnja.

Medijima su se obratili: direktor sajma AgroTerra Istra, Marko Londero, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, dr.sc. Ezio Pinzan, gradonačelnica Grada Pazina, Suzana Jašić, član izvršnog odbora Dana meda (Udruga pčelara Lipa Pazin), Vinko DantinjanaDean Matić ispred Obrtničke komore Istarske županije i voditelj poslovne jedinice tvrtke Etradex d.o.o. u Pazinu – generalni sponzor sajma, Armando Miljavac.

Direktor sajma Marko Londero najavio da će u prostoru Školsko-gradske sportske dvorane i na površinama oko samog objekta posjetitelje sajma dočekati najbolji proizvođači opreme i proizvoda iz poljoprivrednog sektora. „Ono što mogu tvrditi je da smo okupili najbolje što Istra i šira regija nudi za poljoprivrednike, ali i za one kojima je poljoprivreda hobi. Od sadnica i cvijeća do najboljih traktora i alata za poljoprivrednike. No, i puno više, jer ovaj će sajam biti i obiteljski sajam koji će zabaviti najmlađe ali i zadovoljiti one koji će na poslovnim sastancima dogovoriti nove suradnje, prodaje ili kupnje poljoprivrednih proizvoda i alata, strojeva.“ Pored ostalog zahvalio se svima koji su dali na bilo koji način podršku sajmu i omogućili da ideja postane stvarnost. „Zahvaljujem medijima koji su nas podržali te Ministarstvu poljoprivrede, Istarskoj županiji i Gradu Pazinu kao i Obrtničkoj komori Istarske županije. Vjerujem da smo zajedno učinili pravi potez za istarsku poljoprivredu i naše poljoprivrednike. AgroTerra bit će mjesto okupljanja i razmjene informacija te poticanje poljoprivrede što je vrlo bitno, posebno u kriznim godinama koje su postale naša svakodnevica.“

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, dr.sc. Ezio Pinzan, iskazao je podršku Upravnog odjela za poljoprivredu i Istarske županije sajmu od same ideje do realizacije: „Vjerujemo u ovaj sajam i njegov uspjeh te uz dobro vrijeme očekujemo velik broj posjetitelja. Nadam se da će posjetitelji moći vidjeti ono što je vezano uz poljoprivredu i najbolje proizvove iz Istre i šire regije. Sve će to na jednom mjestu biti predstavljeno.“ Najavio je i poseban okrugli stol na kojem će se dotaknuti važnih tema za istarsku ali i hrvatsku poljoprivredu. S početkom u 13:15 sati predstavit će se tema „Strategija razvoja poljoprivrede do 2030. i Program ruralnog razvoja RH“. Na okruglom stolu sudjeluju predstavnik iz Ministarstva poljoprivrede, pročelnik UO za poljoprivredu Istarske županije Ezio Pinzan i ispred Obrtničke komore Istarske županije Dean Matić.

Gradonačelnica Grada Pazina, Suzana Jašić se osvrnula na poduzete aktivnosti u gradu te najavila što će se sve moći uživati i doživjeti za vrijeme trajanja sajma. „Grad Pazin je jučer organizirano panel raspravu u susret sajmu za lokalne poljoprivrednike, mala poljoprivredna gospodarstva  i sve one koji se žele baviti poljoprivredom na temu „Perspektiva poljoprivrede u središnjoj Istri“. Bila je to prilika da su se uz osvrt struke, okupljeni mogli informirati o konkretnim planiranim budućim potporama. Ovim panelom Grad Pazin zapravo je zaživio uz poljoprivredu. I zato sve pozivam da se vidimo sva tri dana na poljoprivrednom sajmu u našem gradu.“ U nastavku je najavila popratne programe koji su pristigli putem raspisanog javnog poziva. Tako će se gostima Pazina ponuditi bogat izbor događaja i prilika za ugodan boravak.  Programi i ponuda ugostitelja i trgovaca potaknuta je i realizirana u suradnji s Udruženjem obrtnika grada Pazina. Tako će se u poljoprivredni vikend, s dodatnim popustima na dio ili cjelokupni asortiman od 20%-70%, uključiti trgovina Aksea, Niki Fashion Corner, Niki Shoes, Amica, Lulu & Lolita, Metraža „Štefi“, Laura, Nika, Maja, Tony te Antica Torte i Kolači. Gotove sve spomenute trgovine radit će produženo, u subotu od 08:00 do 18:00 sati, a u nedjelju od 11:00 do 16:00 sati. Osim trgovaca u Pazinu, sljedeći vikend održat će se tradicionalni koncert zbora Roženice „ Vjeruj u ljubav“ u subotu, 23.travnja s početkom u 20:00 sati u Spomen domu. Bit će u gradu i svirki na proširenim terasama ugostitelja uz produženo radno vrijemo do 3:00 sata. Za najmlađe goste održat će se predstava u suradnji s LAG-om „Domaće od malih nogu“ na Trgu slobode u nedjelju s početkom u 11:00 sati.

Član izvršnog odbora Dana meda (Udruga pčelara Lipa Pazin), Vinko Dantinjana, predstavio je dio programa i nastup pčelara u sklopu sajma. „Onon što nas očekuje je poseban program i ponuda za pčelare. Tako smo na dan otvorenja sajma organizirali predavanje na temu “Kako umanjiti utjecaj klimatskih promjena na pčele” koju predstavlja prof. Nikola Kezić s početkom u 16:30 sati, a svečana promocija devete generacije pčelarske škole i odjela priznanja za najbolje dječje literarne i likovne radove Istarske županije održat će se odmah nakon predavanja u 18:00 sati.“ Nakon službenog dijela u dvorani će se nastaviti s pčelarskim druženjem.

Ispred Obrtničke komore Istarske županije predstavnicima medija obratio se Dean Matić koji je istaknuo kako su od početka dali podršku ovom sajmu, a svojim članovima omogućili su sufinanciranje izlagačkog mjesta u visini od 50% vrijednosti zakupa. „Smatramo da istarska poljoprivreda može osigurati domaće i turističke potebe naše Istre i predstavlja vrlo značajnu granu Istarske županije. No, moramo svi zajedno raditi na stvaranju buduće strategije razvoja poljoprivrede. Pojoprivreda, uz turizam, mogla bi biti jedna od glavnih grana koje su nositelji razvoja Istarske županije“, završio je obraćanje gospodin Matić.

Voditelj poslovne jedinice tvrtke Etradex u Pazinu – generalni sponzor sajma, Armando Miljavac naglasio je: „Prepoznali smo poljoprivredni sajam AgroTerra kao važnu i hvalevrijednu inicijativu da se u Istri oformi kultura poljoprivrednih sajmova. Na takvim mjestima poljoprivrednici imaju priliku bolje se međusobno umrežiti, na jednom mjestu i u jednom danu saznati novosti iz poljoprivrednog svijeta i razmijeniti informacije koje će im olakšati poslovanje. Osim velikog značenja za profesionalne poljoprivrednike, sajam je značajan i za stanovništvo jer na jednom mjestu imaju priliku upoznati proizvođače i kupiti proizvode domaće proizvodnje. Takva inicijativa doprinosi cijeloj zajednici te smo je zato odlučili podržati.“ Gospodin Miljavac najavio je da na sajam dolaze s partnerom Novocommerce International, glavnim uvoznikom za John Deere traktore. Tako da će predstaviti nekoliko modela traktora na sajmu, a svaki dan održat će i demo prezentacije traktora. Osim s John Deerom na sajam dolaze i kao OMV brand partner za gorivo. Na sajmu će prezentirati usluge dostave plavog dizela i spremnike za skladištenje goriva te uputiti poljoprivrednike na koje sve načine mogu uštedjeti na gorivu.

Radno vrijeme sajma je u petak od 12 do 18 sati, u subotu od 10 do 18 sati i nedjelju od 10 do 17 sati. Ulaz je za posjetitelje besplatan!

Od 22. do 24. travnja bit će u sklopu poljoprivrednog sajma za svakoga ponešto u Pazinu, od dječje predstave do izložbe najstarijih traktora koje nam donosi Traktor Story iz Baredina. „Dođite, prošećite sajmom i Pazinom jer sigurno ćete pronaći nešto za sebe, a prvenstveno – važno je da podržimo i sami, kao krajnji potrošači, našu poljoprivredu!,“ uputio je poziv Marko Londero.

 U nastavku dostavljamo program za sva tri dana sajma:

 Petak, 22.4.2022

12:00  Svečano otvorenje sajma AgroTerra Istra 2022.

12:30  Obilazak sajma – uzvanici i mediji

12:30-14:30  Animacija uz maskote Pomidor, Jabuka i Patliđan iz predstave „Domaće od malih nogu“

LAG-a „Središnja Istra“ uz podjelu balona (prostor sajma)

13:15  Okrugli stol: „Strategija razvoja poljoprivrede do 2030., Program ruralnog razvoja RH“ uz

sudjelovanje predstavnika iz Ministarstva poljoprivrede, pročelnika UO za poljoprivredu

Istarske županije Ezija Pinzana i ispred Obrtničke komore Istarske županije Deana Matića.

14:00-15:00 demo vožnje traktora uz Etradex gorivo u suradnji s Novocommerce International na

rukometnom igralištu osnovne škole

14:30  Predavanje – “Predstavljanje natječaja iz Programa ruralnog razvoja RH: Operacija 4.2.1.

Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima” –  predstavlja: Katarina Vojnović – Key consulting d.o.o.

16:30  Predavanje – ” Kako umanjiti utjecaj klimatskih promjena na pčele” – predstavlja: prof. Nikola Kezić

18:00  Svečana promocija devete generacije pčelarske škole

Dodjela priznanja za najbolje dječje literarne i likovne radove Istarske županije

–  pčelarsko druženje

22:00  rock svirka nastup banda „Whiskey train“, Caffe Bar Sax

Subota, 23.4.2022
10:00 Pokazno- edukacijsko ocjenjivanje meda (radionica za pčelare i građane) – predstavljaju: Prof.dr.sc. Dragan Bubalo i suradnici

14:00-15:00 demo vožnje traktora uz Etradex gorivo u suradnji s Novocommerce International na rukometnom igralištu osnovne škole

19:00  koncert „Vjeruj u ljubav“ mješovitog pjevačkog zbora „Roženice“ Pazin, Spomen dom

22:00  rock svirka benda „Acoustic ride“, Caffe Bar „Sax“

Nedjelja, 24.4.2022.

11:00  Predstava „Domaće od malih nogu“ – Izvođači: Cin-Cin i Dječja igraonica Zvrk, u polivalentnoj dvorani Školsko-gradske sportske dvorane

14:00-15:00 demo vožnje traktora uz Etradex gorivo u suradnji s Novocommerce International na rukometnom igralištu osnovne škole

 

Za vrijeme trajanja sajma Muzej Grada Pazina posjetiocima nudi besplatan ulaz i 50% popusta na sva muzejska izdanja. Posjetite Muzej od 10:00 – 18:00 sati.

Pravila privatnosti © 2019. Izrada web stranica: Play Digital