Biciklisti Meridiana Kamen u Kini

Objavljeno: 17. srpnja 2017. u kategoriji

Već treću godinu uzastopno biciklisti pazinskog Meridiana Kamena nastupaju na izuzetno jakoj biciklističkoj utrci TOUR OF QINGHAI LAKE koja se od 16.07 pa do 29.07.2017. godine vozi u Kini. Ova izuzetno jaka utrka HC kategorije vozi se na visoravnima Tibeta, a u 13. etapa biciklisti imaju zadatak penjati se i na 4 500 metara nadmorske visine. U prvu etapu koja se u danas vozi od Ledua do Xininga u dužini od 153 kilometra i u kojoj će glavnu riječ voditi sprinteri, Pazinjani će ući s sedmoricom vozača i to trojicom Hrvata Emanuelom Kišerlvskim, Davidom Jabukom i Brunom Maltarom, trojicom Talijana Matteom Rabottinijem, Davide Mucellijem i Gianfarnco Viscontijem, te jednim Slovencem Urošem Repšeom.

S obzirom na konfiguraciju staze prvo ime ove momčadi trebao bi biti Matteo Rabottini, dok će sigurno u sprinterskim etapama u glavnoj ulozi biti Davide Mucelli, a obojica imaju i lijepa iskustva iz prošle sezone kada su ostvarili i ulaske u top 10 vozača u pojedinim etapama. Uz vozače u pratnji se nalaze treneri Vinko Polončić i Mariano Giallorenzo, a koliko im je ova utrka važna dovoljno govori podatak da je dio momčadi bio i na posebnim visinskim pripremama u Sloveniji.

Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo da smo ponovno dobili poziv za sudjelovanje na ovoj prestižnoj utrci u Kini – govori predsjednik Teama Ivica Gržinić i nastavlja – Ovo je projekt čiji je nositelj hrvatski dio teama a u potpunosti ga financijski pokrivaju domaćini koji žele što bolju promociju ove utrke u svijetu. Utrka je izuzetno teška i do cilja mogu doći samo oni najizdržljiviji i najiskusniji, a posebno je teška ona etapa u kojoj se penjemo na četiri tisuće metara nadmorske visine. No u ove dvije godine stekli smo potrebno iskustvo pa ne vidim razloga da i u ovom izdanju netko od naših vozača ne bude u samom vrhu. Motiva sigurno ne nedostaje, a i nagrade za vozače su puno veće od propisanih UCI-jevih tako da i s te strane mogu dobro proći.

U prethodna dva izdanja Pazinjani su bili izuzetno uspješni pa je tako Kišerlovski 2015. godine završio na 11. mjestu u generalnom poretku, a godinu dana kasnije čak su četvorica bili unutar 20 najboljih što im je u konačnici donijelo i peto mjesto u momčadskom poretku. Osim u pazinskoj momčadi na utrci nastupaju još dvojica Hrvata i to Radoslav Rogina u dresu slovenskog Adria Mobila, te Josip Rumac u dresu Synergy Bakua, a upravo je Rogina prije dvije godine bio i ukupni pobjednik ove utrke.

 

Mucelli i Rumac u top 15 u prvoj etapi

Dvadesetosmogodišnji Španjolac Jon Aberasturi (UKYO) pobjednik je 1. etape velike biciklističke utrke Tour of Qinghai Lake koja se vozi širom tibetske visoravni u Kini. On je u završnom sprintu 153 kilometara duge etape, koja se vozila od Ledua do Xininga, u kojem je sudjelovao veliki broj vozača bio sretniji i spretniji od Srbina Dušana Rajovića (Adria Mobil) i Grka Georgiosa Bouglasa (Gansu Bank) te za dužinu bicikla pobijedio i obukao žutu majicu vodećeg u ukupnom poretku. U velikoj skupini vozača u cilj su ušli i svi vozači pazinskog Meridiana Kamena od kojih je najbolji bio Talijan Davidde Mucelli na 14. mjestu, dok je jedno mjesto bio slabiji najbolji Hrvat Josip Rumac (Synergy Baku).

U izuzetno ravničarskoj etapi, koja je od brda imala samo jedan cilj i to onaj najniže kategorije, sve je bilo mirno do 50 kilometra kada su se na bijeg odlučili Talijan Jacopo Mosca (Wilier Triestina), Belgijanac Gertjen De Vos (Start WaXes) i Turčin Nazim Bakirci (Torku Sekerspor) te se u svom naumu skoro i uspjeli. U jednom su trenutku imali i više od šest minuta prednosti, ali je uvidjevši da je vrag odnio šalu, Peleton silno ubrzao te su bjegunci uhvaćeni 10 kilometara prije cilja. Dan ranije priređeno je veličanstveno otvorenje utrke na kojem je bilo više od 50 tisuća gledatelja.

 

Rezultati 1. etape Ledu – Xining (153 km, 43.507 km/h): 1. Jon Aberasturi (Špaa, UKYO) 3:31:00, 2. Dušan Rajović (Srb, Adria Mobil), 3. Georgios Bouglas (Grč, Gansu Bank), 4. Eduard Michael Grosu (Rum, Nippo Vini Fantini), 5. Liam Bertazzo (Ita, Wilier Triestina), 14. Davide Mucelli (Ita, Meridiana Kamen), 15. Josip Rumac (Hrv, Synergy Bacu), 26. Emanuel Kišerlovski (Hrv, Meridiana Kamen), 37. Radoslav Rogina (Hrv, Adria Mobil), 39. Gianfranco Visconti (Ita, Meridiana Kamen), 42. Bruno Maltar (Hrv, Meridiana Kamen), 72. Mateo Franković (Hrv, Meridiana Kamen), 94. Matteo Rabottini (Ita, Meridiana Kamen), 106. Uroš Repše (Slo, Meridiana Kamen).

Pravila privatnosti © 2019. Izrada web stranica: Play Digital