Godišnja skupština Planinarskog društva Pazinka Pazin

Objavljeno: 26. siječnja 2017. u kategoriji

Uobičajeno tijekom siječnja održava se redovna godišnja skupština pazinskih planinara, pa je tako bilo i 25. siječnja 2017. u Društvenom centru Veli Jože u Pazinu. Prigoda je to za prisjećanje i pregled prošlogodišnjeg rada, planiranje ove godine te se može reći kako je protekla godina bila izrazito bogata godina prepuna izleta, markacističkih akcija, usmjerena ka obilježavanju 140. obljetnice organiziranog planinarstva u Pazinu i Istri.

Rezime je to govora predsjednice Patricije Jedrejčić, koja je među ostalim u protekloj godini za svoj rada nagrađena i Zahvalnicom Grada Pazina. U podužem obraćanju osvrnula se je na 2016. godinu.

– Pohodima su bila obuhvaćena područja Istre, Rijeke, Velebita, Slovenije, Italije i Austrije. Na niskogorskim pohodima sudjelovalo je u prosjeku od 20 – 30 članova, dok je na visokogorskim pohodima sudjelovalo pet do sedam naših članova.  Svi su pohodi odrađeni pod vodstvom licenciranih vodiča HPS – A kategorije -Adelina Sergo Pužar, Sonja Levak, Dalibor Jakovčić, Larisa Močibob, Alberto i Patricija Jedrejčić; te pod vodstvom licenciranog vodiča B  kategorije Nina Saliha. Uključivali smo se i u manifestacije na pozive Grada Pazina i ostalih institucija na području Pazinštine i susjednih općina. Bili smo gosti u brojnim medijima, a pod vodstvom Vladimira Finderlea odrađene su markacističke akcije, istakla je.

Među visokogorskim pohodima svakako se izdvaja uspon na Doufourspitze u kolovozu, kojeg su povodom 140. obljetnice planinarstva u Istri i Pazinu, vodili Nino Salih i Goran Šepić. Uz tu obljetnicu svakako valja izdvojiti i otvaranje  Franetovega puta, posvećenog Franji Paulišići, dugogodišnjem predsjedniku i planinarskom aktivistu.

Radilo se prilično i na publicističkom planu. U suradnji sa Zajednicom Talijana Pazin radilo se na izdavanju prijevoda knjige Nerine Feresini Società Alpina Dell’Istria, a s Istarskim planinarskim savezom na monografiji povodom 140. obljetnice istarskog planinarstva.

S obzirom na brojne aktivnosti utrošeno je izrazito malo sredstava – 22,5 tisuće kuna, dok je rashodovano 24 tisuće kuna, a manjak je pokriven zalihama iz lanjskih godina. Rad su podržali Turistička zajednica Središnje Istre, Zajednica sportskih udruga Grada Pazina, Općina Cerovlje, a najveći dio sredstava je prikupljen uplatama i vlastitim prihodima članova.

U planu za 2017. godinu nastavlja se planiranje izleta – od onih pješačkih namijenjenih široj populaciji, pa do zahtjevnijih visokogorskih pohoda.

U veljači su planirani pohodi na relaciji Gračišće – Pićan i Plitvice, u ožujku na Vojak i Babino sklonište te Vranjsku dragu. Travanj je rezerviran za pohod iz Šušnjevice na Vojak, Osorščicu i Long walk day, svibanj za međunarodni dan pješačenja te javnozdravstvenu akciju Hoditi i zdravi biti a u planu je odlazak u Gorski kotar na Petehovac. U lipnju se planira odlazak na Orljak, te  pohod na Stol u Sloveniji. U srpnju se planira odlazak na Kamniške Alpe – prvi dio, a u kolovozu na Šatorinu. U rujnu se planira drugi dio ture na Kamniške Alpe, a početak listopada tradicionalno se planira uspon na Slavnik. Također, Dan neovisnosti u kalendaru je označen kao 4. međunarodni festival pješačenja u Borutu. Sredinom listopada slijedi pohod po Istarskom planinarskom putu te u Tinjanu povodom Međunarodnog sajma pršuta. Studeni se ide na otok Krk, na vrh Obzova, a u prosincu je u planu pohod “Franetovim putom” te pohod  iznenađenja.

U prvom dijelu godine će se raditi na obnovi staze Malenica pokraj Grdosela, a sredstva su dobivena iz Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u iznosu od 13.000,00 kuna preko natječaja „Naš doprinos zajednici“.

Uz to, Planinarsko društvo se je javilo i na natječaj Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb za područje promocije zdravih stilova života.

Ove je godine uvedena i jedna inovacija, te je poput drugih planinarskih društava, učlanjenje djece čija su oba roditelja članovi društva imaju besplatno članstvo.

 

 

Pravila privatnosti © 2019. Izrada web stranica: Play Digital