Hrvatska juniorska boćarska liga

Objavljeno: 26. listopada 2017. u kategoriji

Nakon što su Istarski boćarski savez i Boćarski savez Primorsko-goranske županije unazad nekoliko sezona kvalitetnom suradnjom osmislili, organizirali i proveli Istarsko-primorsku mješovitu žensko-mušku juniorsko-kadetsku regionalnu ligu, koja se u svim sezonama igranja pokazala kao pun pogodak za razvoj boćanja kod mladih, Hrvatski boćarski savez je od ove godine odlučio pod svoje skute uzeti ligaško natjecanje za juniore i prirediti prvu službenu Hrvatsku juniorsku ligu.

U premijernoj sezoni 2017/18. HJBL će ukupno brojati 17 ekipa za koje je registrirano više od 160 mladih boćarica i boćara od kojih će se 11 u prvom dijelu natjecati u sjevernoj skupini u koju je prerasla dosadašnja Istarsko-primorska liga, dok će se šest natjecati u južnoj skupini.

Skupinu sjever pored sedam ekipa iz Primorja: Čavli ŠB I i II, riječkog Vargona I i II, Svetog Jakova iz Jadranova, crikveničkog Gornjeg kraja Ladvića i Lovrana, čine i četiri istarske ekipe, selekcija boćarskog središta Buzet, te klupske ekipe Pazina, Labina i prvi puta Istre Poreč. Natjecanje u sjevernoj skupini odvijati će se po jednostrukom ligaškom sustavu u 11 kola, počevši od 29. listopada, zaključno sa 4. veljače. Susreti će se igrati nedjeljom od 10 sati, Labin će zbog nedostatka boćarske dvorane sve svoje susrete igrati u gostima, dok će Sv. Jakov i Gornji kraj Ladvić domaćini biti u riječkom boćarskom domu na Podvežici, a Lovran u Iki.

U 1. kolu Istra Poreč, iznimno ovoga puta s početkom u 13 sati, ugošćuje Vargon II, dok preostale tri istarske ekipe gostuju, Buzet kod Sv. Jakova, Labin kod Gornjeg kraja Ladvića, a Pazin kod Čavli ŠB.

U južnoj skupini natjecati će se klupska ekipa Komiže, selekcija boćarskog središta Sinj, te selekcije četiri županije, Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Zadarske županije. Natjecanje će se po dvostrukom ligaškom sustavu odvijati od 29. listopada zaključno sa 4. ožujka.

U susretima lige u prvoj fazi igrati će se dvije igre parova, te po jedna igra disciplina pojedinačno klasično i bližanje i izbijanje u krug. Zatim slijede po jedna igra brzinskog, preciznog i štafetnog izbijanja, te se na kraju ponavljaju igre iz prve faze. Discipline pojedinačno klasično i parovi se igraju na vrijeme od 1.15 sat.

Po završetku ligaškog dijela natjecanja po četiri najbolje ekipe iz obje skupine steći će pravo nastupa na završnom turniru na kojem ćemo dobiti prvog ekipnog juniorskog prvaka Hrvatske. Odigravanje završnog turnira predviđeno je početkom travnja, a mjesto odigravanja će biti naknadno određeno.

Pravila privatnosti © 2019. Izrada web stranica: Play Digital