Konjički izazov u dolini rijeke Mirne

Objavljeno: 23. listopada 2017. u kategoriji

Većina od trideset jahača iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Velike Britanije koliko ih se odazvalo Međunarodnom konjičkom natjecanju u daljinskom jahanju u organizaciji Konjičkog kluba “Kadenca”, uspješno je završilo subotnji izazov, 21.10.2017. god.,  održan u dolini najduže istarske rijeke Mirne s obzirom da tek nekoliko konja nije zadovoljio veterinarske standarde. Daljinsko jahanje, endurance, je ispit izdržljivosti za konje i jahače. Cilj je proći dugačku stazu u prirodi u što kraćem vremenu, a da se pri tome ne iscrpljuje konje preko norme.

Natjecanje je u svom drugom izdanju okupilo elitu konjičkog sporta Hrvatske i regije, a jahači su svoju umješnost i izdržljivost odmjerili na međunarodnom FEI natjecanju u daljinskom jahanju, na šestom, ujedno finalnom kolu Hrvatskog kupa u daljinskom jahanju te finalu kupa Slovenije. Predstavnica Hrvatske koja se natjecala na međunarodnom natjecanju u daljinskom jahanju u utrci za mlade jahače na 122 kilometara, Nina Fakin iz Pazina na konju Sauronu, članica KK Vinia Bjelovar, zauzela je prvo mjesto, na drugo mjesto plasirala se Austrijanka Anna Hafele, a treće također jahačica iz Austrije Jana Kupper. Iscrpljena, ali vidno zadovoljna svojom međunarodnom pobjedom, konačno na konju je s manjim pauzama provela od 7 do 19 sati, 17- godišnja Nina rekla nam je da nije očekivala pobjedu.

– To je prva trka meni i Sauronu na 122 kilometra. Uloženo je puno rada i truda i bilo je bitno samo proći, ništa više, rekla je Nina. Fakin “tim” bio je brojan i glasan, a s obzirom je Nina uspješna i u glazbenim vodama, na ovogodišnjem MIK-u podijelila je drugu nagradu publike s Mladenom Grdovićem, uz roditelje i brojnu rodbinu bodrili su ju i glazbene kolege Vivien Galetta i Antonio Krištofić.

U Croatia kupu na stazi dugoj 45 kilometara u kategoriji senior prvi je bio Stefano Osip KK Istra, drugi Fabijan Babić KK Soko, a treća Katarina Nerlović KK Husar. U Croatia kupu na stazi dugoj 45 kilometara u kategoriji juniora prva je bila Martina Škrlec KK Husar, druga Katharina Maillinger KK Hipos, a treća Karla Fraguna KK Istra. S obzirom je šesto kolo Hrvatskog kupa u daljinskom jahanju, bilo ujedno finalno, najboljima su također podijeljene nagrade, gdje je u ekipnoj konkurenciji državni naslov osvojio KK Soko Pazin.  Nagrade prvoplasiranima uručio je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić.

– Izuzetno mi je drago da je tijekom mjeseca listopada nekoliko sportskih događaja oživjelo grad što doprinosi promociji Buzeta na sportskom, ali i turističkom planu s obzirom da su na četiri značajna natjecanja nastupili brojni natjecatelji iz mnogih europskih zemalja, izjavio je Žulić.

Značaj ove manifestacije uz Grad Buzet prepoznao je i Hrvatski konjički savez, ali i Međunarodna konjička federacija koji su konjičkom klubu Kadenca i predsjedniku organizacijskog odbora Bošku Milivojeviću, povjerili organizaciju zahtjevnog natjecanja. Među volonterima bili su i učenici Srednje škole Buzet. Natjecanje su pratili suci i veterinari iz raznih zemalja među njima Irske, Ukrajine, Austrije, Italije, Hrvatske pa čak i Saudijske Arabije. Predsjednik žirija, ujedno glavni sudac bio je Kevin Croke iz Irske, a predsjednik veterinarske komisije Mohammed Al Hammad. Irski sudac rekao nam je da je teren povoljan za održavanje ovakvih utrka, da je staza bila dobra, ali zahtjevna, različite konfiguracije terena. Pa ipak za razliku od ostalih natjecanja ovdje samo 10 posto konja nije završilo utrku dok je inače uobičajeno da čak 40 do 60 posto konja ne završi natjecanje.

Pravila privatnosti © 2019. Izrada web stranica: Play Digital