NK Pazinka Pazin: Bivši prvoligaš vraća se na stare staze slave

Objavljeno: 26. lipnja 2017. u kategoriji

Nakon Poleta iz Svetog Martina na Muri i NK Čepina u ciklusu tekstova o prvacima četvrtih hrvatskih liga red je došao na NK Pazinku iz Pazina. Pazinka je klub bogate tradicije, osnovan 1948., a široj javnosti je ostao poznat po tome što je u sezonama 1992./93. i 1993./94. igrao 1. HNL. Međutim klub je 2012. zbog teške financijske situacije krenuo iz najnižeg ranga, Druge ŽNL – središte, lagano napredovavši sve do Treće lige zapad.

Pazinka je prošlu sezonu u Međužupanijskoj nogometnoj ligi NS Rijeka završila s 12 bodova prednosti ispred Rudara iz Labina, na kraju je imala gol razliku +50 i apsolutno zasluženo osvojila naslov. No, za razliku od nekih osvajača četvrtih liga koji su odustali od treće, Pazinka će od sljedeće sezone nastupati u višem rangu.

 

„Imamo jako dobru momčad koja će, nadamo se, ostati na okupu. Postoji određeni interes klubova prve i druge lige za neke naše igrače, ali vjerujem da ćemo u Trećoj ligi Zapad igrati s aktualnim kadrom. Čak bismo se trebali pojačati, ali to neće biti s više od dva, tri igrača. Sportski je nadati se uspjehu i nadam se da ćemo, unatoč nedostatku iskustva u odnosu na ostale klubove treće lige, igrati značajniju ulogu i da ćemo težiti vrhu“, rekao nam je Davorin Mogorović, predsjednik Nadzornog odbora istarskog trećeligaša.

 

Hoćete li povećati budžet s obzirom na financijski puno zahtjevniju treću ligu?

 

„Da, jer plasmanom u treći rang automatski za sobom povlačimo i četiri mlade selekcije, juniore, kadete, pionire starije i mlađe, koje će igrati prvu ligu svojih dobnih kategorija. Tu su još putovanja, ručkovi, delegati… Izračunali smo kako se troškovi igranja u trećoj ligi povećavaju za 300 tisuća kuna u odnosu na četvrtu“.

 

Koji je glavni izvor financiranja Pazinke, hoćete li dovesti nove sponzore sada kada ste ušli u viši rang?

 

„U pregovorima smo s dva sponzora, ne bih želio govoriti o imenima dok ne zaključimo dogovor, ali nastojat ćemo sve zgotoviti u narednih mjesec dana. Pohvalio bih i lokalnu samoupravu koja stoji iza kluba, naravno u datim mogućnostima. Podržavaju nas u svemu, pomažu maksimalno koliko mogu, Preko Pazin sporta održavaju teren i time nam puno olakšavaju, ali na kraju to ne ispadne niti jedna trećina našeg ukupnog budžeta. Imamo sigurne izvore prihoda, dosta manjih sponzora, razgovaramo s novima. Kada imate rezultat, onda je puno lakše privući sponzore, a mi smo prošle sezone ostvarili odlične rezultate“.

 

S obzirom na povijest i tradiciju Pazinke, i igranje u 1. HNL, ima li klub ambicije kroz nekoliko sezona ponovno napasti najviši rang hrvatskog nogometa?

 

„Mi već imamo gotove projekte oko izgradnje stadiona, pomoćnog igrališta, planove za još dosta drugih stvari i ako rezultati budu kvalitetni, sportski je nadati se i razmišljati o povratku u prvu ligu“.

 

Klub je kroz povijest iznjedrio mnoge prvoklasne igrače,  a među najpoznatijima među njima koji su igrali za klub iz središnje Istre bili su Igor Pamić, Dado Pršo, Domagoj Kosić, Tonči Gabrić… Imate li možda u aktualnoj momčadi nove buduće reprezentativce Hrvatske?

 

„Pazin kao grad je do sada dao preko četrdeset prvoligaških igrača, u Pazinki je igralo desetak reprezentativaca Hrvatske i BiH. Što se tiče današnjih igrača, od njih 24 iz prvog kadra, sve su igrači iz Pazina ili njegove okolice. Imamo najboljeg trenera u ligi, Miru Matiku, koji je stvorio četiri, pet sjajnih mladih igrača od kojih je jedan otišao na pripreme s Istrom. Imamo nekoliko igrača od 19, 20 godina koji su veliki potencijali. Doduše, golman i najbolji strijelac su „veterani“, imaju 35, ali sve ostalo su dečki mlađi od 24. Imamo mladu ekipu željnu uspjeha“.

 

Pazinka je amaterski klub te igrači uz aktivno igranje nogometa imaju stalni posao. S obzirom na turistički karakter Pazina, imate li problema sa sezonskim radnicima i turističkim djelatnicima koji za vrijeme dugačke turističke sezone na istarskom poluotoku ne mogu proći adekvatne pripreme i odraditi početak/kraj sezone?

 

„Imamo igrače koji rade u turizmu, ali imamo veliko razumijevanje i izuzetno korektne odnose s turističkim zajednicama za koje rade tako da naši igrači mogu redovno trenirati. Evo, 15. srpnja počinu pripreme u jeku najveće turističke sezone, ali klub neće imati problema oko toga jer gajimo dobre odnose s njihovim poslodavcima. “NK Pazinku na domaćim, ali i gostujućim utakmicama prati navijačka skupina Plava legija, po mnogima druga najbrojnija istarska navijačka skupina, odmah iza pulskih Demona.

 

„Mi smo u četvrtoj ligi imali daleko najveću posjećenost. U Pazinu između 300 i 700 gledatelja, ovisno o važnosti utakmice. Na gostovanjima je naših navijača iz Plave Legije nerijetko bilo i sedamdesetak, na derbiju u Labinu je bilo čak 400 naših navijača, daleko više nego domaćih. Tako da smo vani nerijetko bili u većini. Naši navijači su svakako pomogli ostvarenju ovog uspjeha. Vidi se da im je stalo do kluba, odlično navijaju u velikim skupinama tako da bih im se i ovim putem još jednom zahvalio na podršci“, rekao nam je za kraj Mogorović.

Pravila privatnosti © 2019. Izrada web stranica: Play Digital