Održana Izložba gljiva u Školsko-gradsko sportskoj dvorani u Pazinu

Objavljeno: 15. listopada 2019. u kategoriji

U Školsko gradskoj sportskoj dvorani održana je županijska izložba gljiva na kojoj je bilo izloženo oko 200 vrsta gljiva koje su ubrali i u Pazin donijeli gljivari iz raznih krajeva Istre. Među njima je i nekoliko vrsta koje ne rastu u Istri, ali su izložene kako bi ih istarski gljivari mogli raspoznati.

Izložbu je otvorio Davor Sloković, predsjednik pazinskog Gradskog vijeća, uz pozdrave Deana Blažine iz županijskog odjela za poljoprivredu. Uvijek dobro posjećenu izložbu gljiva predstavili su predsjednik Istarskog mikološko-gljivarskog saveza Željko Ružić i Željko Zgrablić iz pazinskog Centra za općekorisne funkcije šuma “Josip Ressel”.

Organizatori su posebno zahvalili odgajateljicama i polaznicima Dječjeg vrtića Olga Ban Pazin koji su popratili otvaranje, a potom su sa zanimanjem razgledali izložbu. Posebno ih je impresionirala crvena muhara jedna od najotrovnijih gljiva, ali se zbog svoje posebne ljepote, crvenog klobuka posutog bijelim ljuskicama, često prikazuje u slikovnicama i crtićima. Oni, ali i svi ostali mogli su dozna da takve gljive ne rastu u Istri već u šumama na višim nadmorskim visinama. Ove izložene u Pazinu, stigle su iz Gorskog kotara.

https://www.glasistre.hr/istra/istarska-izlozba-gljiva-posljednjih-se-dana-u-istri-pojavio-velik-broj-raznih-vrsta-gljiva-599497

Pravila privatnosti © 2019. Izrada web stranica: Play Digital