Otvorena staza Malenica kraj Grdosela

Objavljeno: 23. lipnja 2017. u kategoriji

Šezdesetak je planinara iz cijele Istre, riječkog zaleđa te pojedinih drugih izletnika-namjernika odlučilo jučerašnju srijedu popodne provesti u pješačenju organiziranom povodom otvaranja staze Malenica pokraj Grdosela.

Bio je to i završni čin u projektu „Prošećimo Malenicom, prošećimo atrakcijom na dohvat ruke!“ kojeg je realiziralo Planinarsko društvo „Pazinka“ uz financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

U prigodnom govoru na otvaranju staze predsjednica Društva Patricija Jedrejčić je okupljene upoznala s tijekom radova na samoj stazi, koji su bili prilično građevinski i tehnički zahtjevni zbog nepristupačnog terena.

Istakla je kako je najveći zahvat bio izgradnja mosta, oko kojeg je trebala i pomoć traktorom mještana, te posebno probijati put kroz šikaru, kako bi se on mogao montirati na stazi. Uz planinare pomoć u izgradnji su pružili i mještani Grdosela.

Toplim pljeskom okupljeni su pozdravili planinare koji su sudjelovali u izgradnji mosta. Idejni koncept mosta napravio je Alberto Jedrejčić, inače stolar, a u radu su sudjelovali : Dinko Gubić, Janko Madruša, Branko Mišon, Dušan Paćelat, Elvis Smilović, Vedran Škof, Robert Juričić, koji je ujedno i osposobio pristupni put za dopremu drvene građe mostu, te Vladimir Finderle, koji je vodio i radove označavanja staze.

Voditelj projekta je bio Anton Finderle. Osim ovih radova, na kritičnim mjestima staza je dodatno ukopana i proširena te osigurana užetom. Pomoć pri dovozu po teško dostupnom terenu materijala do staze odradio je Goran Juričić. Za dobru prohodnost staze pobrinuo se Zorko Ladavac.

Prvi radovi na ovoj stazi su izvršeni prije točno dvadeset godina – 1997. godine kada su pazinski planinari označili i očistili put do utvrde Zelengrad koju mještani zovu Stari Grad. Kasnije je radovima Izviđačkog odreda Huhober iz Grdosela 2008. i pogotovo međunarodnim volonterskim kampom 2009. godine uređena staza, postavljeni informativni panoi, postavljene ljuljačke i izgrađeni su mostići u samom kanjonu.

Ovim je radovima ponovno vraćen sjaj ovoj jednoj od najljepših istarskih staza, još zvanoj zbog svog bujnog zelenila istarskom Amazonom, koja privlači brojne turiste, planinare i izletnike. Prije nekoliko godina staza je uvrštena u Registar planinarskih puteva te se GPS tragovi o njoj mogu naći na web stranicama pazinskog planinarskog društva i Hrvatskog planinarskog saveza.

Nakon dvosatnog pješačenja do srednjovjekovne utvrde Zelengrad, koja je napuštena u 18. stoljeću, planinari su se divili zanimljivim pogledima i kanjonu Butonige. Vratili su se istim putem u Grdoselo, gdje ih je čekala zakuska te nastavili provoditi ugodnu ljetnu večer uz druženje.

 

 

 

Pravila privatnosti © 2019. Izrada web stranica: Play Digital