Petoboj nacija Aleksandar Anzur – Bruno Lagier osvojila Hrvatska boćarska reprezentacija

Objavljeno: 23. kolovoza 2018. u kategoriji

Hrvatska boćarska reprezentacija superiorno je osvojila 9. petoboj nacija Aleksandar Anzur – Alphonse Lagier Bruno, tradicionalan memorijalni momčadski reprezentativni turnir koji se od 17. do 19. kolovoza 2018. godine igrao na vanjskom igralištu pazinskog boćarskog centra.

Hrvatski reprezentativci su na turniru ostvarili sve četiri pobjede, nad Bosnom i Hercegovinom 12:2, Crnom Gorom 10:4, te posebno impresivne nad Slovenijom i Srbijom sa po 14:0. Tako su nastup u Pazinu okončali sa čak 25 dobivenih i svega tri izgubljene igre, sve tri u preciznom izbijanju.

Kako je turnir svim reprezentacijama poslužio kao glavna i posljednja provjera pred EP koje će se od 26. do 30. rujna održati u talijanskom Alassiu, tako je i novi hrvatski izbornik Jure Maglić kroz turnir isprobavao neke nove uloge igrača po disciplinama. Nažalost, kako je Hrvatskoj put do osvajanja turnira bio znatno olakšan, s obzirom na činjenicu da su praktički sve ostale reprezentacije u Pazinu nastupile oslabljene, tako bi i za jasniju sliku u mogućnostima naših reprezentativaca bilo znatno korisnije da su, pogotovo u susretu sa Slovencima, imali ravnopravnije suparnike. No sve to ne umanjuje zasluženost uspjeha i kvalitetu igre koji su najbolji hrvatski boćari iskazali.

Veliki doprinos osvajanju petoboja dala su i tri istarska reprezentativca, Darijan Živolić (Pula), Alen Guštin (Istra Poreč) i Nenad Tadić. Najimpresivniji rezultat cijelog turnira ostvarili su Živolić i Marino Milićević u štafetnom izbijanju koji su u susretu sa BiH ostvarili rezultat od 60 pogodaka iz 61 izbačaja što je svega jedan pogodak manje od aktualnog svjetskog rekorda. Živolić i Milićević su nastupili u sve četiri štafete i ostvarili sve četiri pobjede, dok je Živolić protiv Crne Gore nastupio i u brzinskom izbijanju te ostvario pobjedu s rezultatom 45/50. Guštin i Tadić su protiv BiH i Slovenije nastupili u paru i ostvarili dvije uvjerljive pobjede sa svega jednim, odnosno dva izgubljena punta.

Tadić je u susretu sa Srbijom nastupio u paru zajdno sa Igorom Hajsekom i također bio uvjerljiv prepustivši suparnicima svega tri punta. Guštin je uz to protiv Crne Gore i Srbije dobio prigodu nastupiti i u preciznom izbijanju te je ostvario dvije pobjde sa vrlo dobrim rezultatoma od 26 i 21 punata, a protiv Srbije je ostvario pobjedu i u disciplini pojedinačno klasično. Tadić je pak u susretima sa BiH, Slovenijom i Srbijom nastupio i u preciznom izbijanju i ostvario sve tri pobjede.

Hrvatski reprezentativci su u prva dva susreta izgubili tri od moguće četiri igre u preciznom izbijanju, ali su u naredna dva susreta su dobili sva četiri precizna izbijanja, a sva trojica boćara koja su dobila priliku nastupiti u toj disciplini, Tadić, Guštin i Pero Ćubela, ostvarivali su rezultate od najmanje 20 punata što je dobra najava za EP. Petoboj su na vrhunskom nivou organizirali Grad Pazin, te gradska Zajednica sportskih udruga, Boćarski savez i poduzeće Pazin Sport.

Pravila privatnosti © 2019. Izrada web stranica: Play Digital