Počinje nova sezone Prve HBL

Objavljeno: 6. listopada 2017. u kategoriji

Umjesto prošlosezonska četiri, u novoj sezoni tri će prvoligaša branit boje istarskog boćanja. Pazin, Pula i Istra Poreč u novu sezonu ulaze i sa dosta izmjenjenim sastavima. Novi je sustav natjecanja pa ćemo tako, nakon odigranih 18 kola ligaškog dijela sezone prvaka dobiti na završnom turniru četiri najbolja kluba. Novi je i način igranja susreta pa će se tako u prvoj fazi igrati po jedna igra disciplina pojedinačno klasično i trojke, te dvije igre parova, dok će se u završnoj fazi igrati pojedinačno, trojke, krugovi, te nova disciplina, krugovi u paru.

Umjesto ispalih Funtane i zagrebačkog Ante Starčevića novi su prvoligaši povratnici Pothum i omiška Gorčina.

Sve su to novine nove sezone Prve HBL koja kreće u subotu 7. listopada 2017., a završiti će već spomenutim Final Four – om 7. i 8. travnja 2018. Pravo na domaćinstvo završnog turnira imati će prvoplasirani klub prvenstva nakon ligaškog dijela sezone.

Najveći favorit za osvajanje novog, svog trećeg uzastopnog, odnosno ukupno 12. naslova prvaka Hrvatske je zagrebački Zrinjevac koji ne samo što je na okupu zadržao kompletnu prošlosezonsku šampionsku momčad na čelu s osvajačima medalje s nedavnog Svjetskog prvenstva iz marokanske Casablance, Perom Ćubelom i Tomislavom Kolobarićem, već ju je i pojačao povratkom nakon svega godine dana iz talijanske Novente aktualnog i dvostrukog svjetskog prvaka u štafetnom izbijanju Marina Milićevića.

Od istarskih klubova najbliži poziciji s koje bi se mogli ugroziti Zagrepčani trebala bi biti Pula koja je doduše u momčadi napravila značajne promjene. Legendarni Bojan Novak bi povratkom u Pulu nakon tri sezone tijekom kojih je igrao za istarske županijske prvoligaše Selca Bračanu i Svetvinčenat trebao dokazati da s godinama kvaliteta ne blijedi, dok su dolaskom Benjamina Guština iz Pazina Puljani uz Darijana Živolića dobili i drugog kvalitetnog brzinca s kojim će u brzinskim disciplinama moći konkurirati najboljima. No s druge strane i Novak i Guštin morati će u klasičnim igrama pokriti odlazak Gorana Percana u talijansku Noventu, nešto manje odlazak Dinka Beakovića u slovensko Zabiče, s obzirom na to da legendarni Dinko prošle sezone zbog ozljede praktički nije igrao.

Pazin je s već spomenutim odlaskom Benjamina Guština u Pulu, te Davida Šircelja u slovensko Zabiče puno izgubio, pogotovo u brzinskim disciplinama, te će u novoj sezoni povratnik na voditeljsko mjesto momčadi Robi Jurman uz iskusnike Alena Guština, Ivančića, Križmanića, Vretenara veliki prostor za igru morati pružiti mladim pazinskim snagama Straniću, Jurmanu, Matijašiću, Glaviću, Radoli, Marcanu, a to za budućnost pazinskog i istarsko boćanja može i mora biti samo dobitak.

Istra Poreč nakon prošle prve sezone unazad 25 godina u kojoj se borila za prvoligaški ostanak u narednoj sezoni traži stabilizaciju. Puno je novih igrača koje će povratnik na voditeljsko mjesto Dražen Puniš morati uklopiti u skladan sastav, nema više u momčadi provjerenog Nikole Hrelje koji je prešao u redove drugoligaša Funtane, ali bi igrači kao što su Dario Milić koji je stigao iz slovenskog prvoligaša Antene iz Portoroža i Vedran Špelić iz Ladića trebali Porečanima jamčiti koliko-toliki prvoligaški mir. No Nenad Tadić, Joško Mardešić, Ivan Lukšić i dalje bi trebali biti glavni nositelji igre momčadi iz Velog Jože.

Što se prvog kola tiče najzanimljiviji susret bi se trebao odigrati u Pazinu gdje će istoimeni prvoligaš ugostiti Dugopoljski Sokol. Ostala dva istarska prvoligaša gostuju u Dalmaciji, Pula kod Bistona Brela, a Istra Poreč kod Gorčine.

Pravila privatnosti © 2019. Izrada web stranica: Play Digital