Predstavljen ovogodišnji program RIM-a

Objavljeno: 2. kolovoza 2017. u kategoriji

Danas, 1. kolovoza 2017. godine održana je konferencija za medije na kojoj je u maloj vijećnici Grada Pazina predstavljen program obilježavanja tradicionalnog blagdana Rim.

Konferenciju možete pogledati ovdje: http://www.tvistra.hr/video-najavljen-program-ovogodisnjeg-rima-u-pazinu/

Pazinci kao svoj najveći blagdan, slave Rim ili Porcijunkulu. Obilježavanje potječe iz privilegija koji je Crkva dala redu Svetog Franje, da oni koji na dan 2. kolovoza pohode crkvu Gospe od Anđela u Asisiju dobiju oprost grijeha. Taj se običaj proširio i na mnoge franjevačke crkve, a među njima i pazinsku, pa tako svake godine za Rim pazinsku franjevačku crkvu pohodi mnoštvo hodočasnika iz raznih krajeva svijeta.

Tako se i ove godine, u srijedu, 2. kolovoza, na sam dan blagdana, održava koncelebrirana sveta misa u vrtu Franjevačkog samostana. Za razliku od proteklih godina, misa će se ove godine održati u 19:00 sati, a vodit će je monsinjor Ivan Milovan, biskup porečki i pulski, u miru.

Obzirom se blagdan s vremenom pretvorio u najveću pazinsku godišnju feštu, koja se protegne do kasno u noć uz nastupe poznatih glazbenih imena, i ove će se godine, u subotu, 5. kolovoza održati bogati zabavni program.

Ovogodišnji kulturno – zabavni program Rima započinje na glavnom gradskom trgu u 19:00 sati koncertom Limene glazbe Pazin i nastupom Pazinskih mažoretkinja.

Nadalje, na pozornicu u 20:00 sati dolaze nagrađivani mladi pjevači s ovogodišnjeg festivala Malog i velikog mikrofona te pjevači udruge koji su se ove godine predstavili na MIK-u: Nina Fakin, Cristina Lubiana i Gianluca Draguzet.

Za zagrijavanje atmosfere pobrinut će se Alfa Time band i Sergio Pavat koji će svoj nastup započeti oko 21:00 sat te će se cijelu noć izmjenjivati sa glavnim izvođačem večeri.

Ovogodišnja zvijezda Rima je Ivan Zak koji će se pobrinuti da se svi dobro zabave i uživaju u najvećoj fešti u središnjoj Istri.

Predviđeno trajanje programa ove godine je do 5:00 sati ujutro do kada će i ugostiteljskim objektima u Pazinu biti odobreno radno vrijeme. Zabavni program na trgu pratit će i bogata ugostiteljska ponuda, te posebna ponuda za djecu. Kao i prethodnih godina na Rim dolazi lunapark i naprave za zabavu najmlađih. Također, brojni Pazinski ugostitelji organiziraju zasebne sadržaje u svojim objektima čime dodatno upotpunjuju ponudu i osiguravaju zabavu za sve ukuse i dobi.

Samanta Grizila Tomišić, članica uprave i direktorica Pazin Sporta d.o.o., predstavila je sportski program koji je započeo proteklog vikenda, 29. srpnja, natjecanjem u lovu ribe udicom na plovak na barama u Cerovlju.  Na natjecanju je nastupilo 9 tročlanih ekipa iz Pazina, Jastrebarskog, Triblja, Buja, Buzeta, Italije i Fužina. Lovilo se u dvije kategorije (kadeti i seniori), a pobjednicima su proglašeni: na prvom mjestu ekipa Jazavci iz Buzeta, na drugom mjestu ekipa Pazinčica iz Pazina, te na trećem mjestu ekipa Mrena iz Buzeta. Važno je napomenuti da se sva riba na takmičenju vraća natrag u vodu čime se mladi od malih nogu uče o čuvanju i brizi za prirodu.

Ostali dio sportskoga programa održat će se u dolazećem vikendu.

Memorijalni malonogometni turnir Igor ”Iggy” Stranić, peti u nizu, održat će se u periodu od četvrtka 3. do subote 5. kolovoza u vremenu od 18:00 do 24:00 sata. Na turniru sudjeluje 16 ekipa (najbolje ekipe iz Istre i Rijeke te jedna ekipa iz Zagreba) a igra se po futsal pravilima 4+1. Detaljan raspored možete pronaći na Facebook stranici događaja. Sve prikupljeno ide u svrhu nabavke didaktičkih pomagala za djecu s posebnim potrebama u Osnovnoj školi V. Nazora Pazin. Nagradni fond turnira je 8.000 kuna. Organizator je Zajednica sportskih udruga Grada Pazina.

Boćarski savez Grada Pazina organizira otvoreni međunarodni boćarski turnir parova „Velika nagrada Pazina – Kompakt Cup“ koji će se održat na boćalištima u Pazinu, Svetom Petru u Šumi, Lindaru, Brajkovićima, Pilatima, Motovunu, Pazinskim Novakima, Cerovlju, Oslićima, Kozarima, Ročkom polju i Roču, u subotu i nedjelju, 5 i 6. kolovoza 2017. godine s početkom u 9:30 sati. Otvoreni međunarodni boćarski turnir parova „Velika nagrada Pazina – Kompakt cup“ je tradicionalni turnir boćarskih parova koji se održava već deveti put. Na turniru sudjeluju ponajbolji boćarski parovi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Italije. Turnir se prvoga dana, u subotu 5. kolovoza, igra na približno 20 boćališta, što je uvjetovano brojem prijava. Javni ždrijeb održat će se u četvrtak, 3. kolovoza 2017. godine u 20:00 h, na temelju kojeg će učesnici početi s razigravanjem po skupinama, u subotu 5. kolovoza u 9:00 h na igralištima na koja su raspoređeni. Raspored nastupa učesnika biti će objavljen u petak, 4. kolovoza na web stranici Velika nagrada Pazina (http://www.vnpazina.eu/), Facebook stranici Velika nagrada Pazina i Boćarskog saveza Grada Pazina, te stranicama Zajednice sportskih udruga Grada Pazina.

Košarkaški klub Ghia Staff Pazin organizira ”Uličnu košarku” povodom Rima 2017. Natjecanje će se održati u subotu, 5. kolovoza 2017. na vanjskim gradskim košarkaškim terenima s početkom u 18:00 sati. Finale se očekuje oko 22:00 sata.

Istoga dana, u subotu, 5. kolovoza, stolnoteniski klub Pazin organizira stolnoteniski turnir ”Rim 2017”. Turnir će se održati u polivalentnoj dvorani školsko gradske sportske dvorane u Pazinu, a na turniru će biti najzastupljeniji igrači iz Istarske i Zagrebačke Županije. Planirani broj takmičara je između 40 i 50. U organizaciji sudjeluju volonteri STK Pazin.

Nakon predstavljanja cjelokupnog programa Rima, Dora Rizvić, viša stručna suradnica za vođenje projekata i pravne poslove u Gradu Pazinu, upoznala je prisutne sa posebnom regulacijom prometa.

U subotu, 5. kolovoza od 7:00  sati pa sve do nedjelje, 6. kolovoza u 6:00 sati, za sav promet zatvorit će se: Trg Slobode, ulica 25. rujna, ulica Dinka Trinajstića i ulica Narodnog doma (ulice uz Erste banku, Pasaj i poštu). Promet će se preusmjeravat u ulicu Joakima Rakovca.

Što se tiče starogradske jezgre, u subotu, 5. kolovoza od 18:00 sati pa sve do nedjelje, 6. kolovoza u 6:00 sati za sav promet zatvorit će se ulica Prilaz kaštelu (od Starog trga do Kaštela).

Za posjetitelje će biti osigurano parkiralište u Šetalištu Pazinske gimnazije koje će uz posebnu regulaciju biti otvoren za promet, te na atletskoj stazi gradskog stadiona.

Uz ova parkirališta podsjećamo posjetitelje na mogućnost parkiranja na rubnim zonama kao što je i parkiralište u kompleksu bivše vojarne (iza INA-ine benzinske stanice), iza školsko gradske sportske dvorane te na parkiralištu iza stanice za tehnički pregled vozila.

Nezaobilazno je spomenuti da će se u petak, 4. kolovoza, s početkom u 21:00 sati, povodom obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti, na središnjem trgu u Trvižu održati 16. večer hrvatskih klapa – Trviž 2017. koju organizira udruga Hrvatsko katoličko mladenačko društvo „Seljačka sloga – Trviž 1911“.

 

A nakon Rima, u nedjelju, 6. kolovoza, u Kašćergi će se održati se tradicionalna pučka fešta i samanj Gospa Snježna. U večernjim satima održat će se plesna zabava uz nezaobilaznog Dražena “Šajete” Turine i Remix Band-a.

Pravila privatnosti © 2019. Izrada web stranica: Play Digital