Proglašeni najbolji sportaši Grada Pazina za 2019. godinu

Objavljeno: 5. ožujka 2020. u kategoriji

Dana 04. ožujka 2020. godine u organizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Pazina, uz pokroviteljstvo Grada Pazina, u polivalentnom prostoru Školsko-gradske sportske dvorane održana je svečanost proglašenja najboljih sportaša Grada Pazina za 2019. godinu. Na temelju lanjskih ostvarenih rezultata, kickboksačica Hani Paćalat iz Kickboxing kluba Minotaur, boćar prvoligaša BK Pazina Filip Matijašić, odbojkašice ŽOK Pazina i juniorska momčad BK Pazina, ponijeli su titule najboljih za prošlu godinu u četiri prestižne kategorije.

HANI PAĆALAT učenica je drugog razreda opće gimnazije u srednjoj školi Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile u Pazinu. Kickboxing trenira od svoje jedanaeste godine, odnosno već 6 godina, a iza sebe ima puno ostvarenih uspjeha. Najveći uspjeh do sada bio je ulazak u Hrvatsku Kickboxing Reprezentaciju a time i odlazak na WAKO Svjetsko prvenstvo za kadete i juniore koje se održalo u Jesolu (Italija), u rujnu 2018.-te godine, gdje je nastupila u kategoriji light contact kao starija kadetkinja, te na kraju zauzela 9. mjesto. U 2019. godinu prelazi iz starijih kadetkinja u višu dobnu skupinu odnosno u juniorke. Već početkom godine počela je sakupljati medalje kao juniorka, a medalje su se nizale sa svakim natjecanjem. Međunarodno natjecanje Alpe Adria Open održano u Puli bilo je najuspješnije natjecanje 2019. godine gdje je osvojila dva prva mjesta. Zlatnom medaljom okitila se i u Pazinu na županijskom prvenstvu.

FILIP MATIJAŠIĆ je član Boćarskog kluba ‘Pazin’ od 2014. godine gdje je došao kao perspektivni kadet iz Boćarskog kluba ‘Older’ u kojem je započeo 2010. godine svoje prve boćarske korake. Jedan je od predvodnika mlade generacije pazinskih boćara, a prve zapažene uspjehe ostvario je kao kadet a zatim i junior da bi danas bio jedan od oslonaca seniorske ekipe Boćarskog kluba ‘Pazin’, koja se takmiči u elitnoj Hrvatskoj boćarskoj ligi, a također stalni je član mlade reprezentacije Hrvatske. Kao igrač juniorske ekipe Boćarskog kluba ‘Pazin’  u jedinstvenoj HR boćarskoj ligi, klub je prvak Hrvatske u kojoj je Filip Matijašić dao veliki osobni doprinos te je bio proglašen najboljim igračem lige. U Hrvatskom kupu juniorska ekipa BK Pazina zaustavljena je u polufinalnom susretu. Svakako najveći Filipov uspjeh u 2019. godini je osvojeno treće mjesto na Svjetskom juniorskom prvenstvu koji se je održao od 24. do 28. rujna u talijanskom Alessiu u disciplini parova. Filip je bio u paru sa Lovrom Šipekom (Sv. Jakov, Jadranovo). Hrvatski par zaustavljen je u polufinalu, kad je tijesno poražen, sa minimalnih 8:6 od Talijana Mattie Falconieria i Simonea Mane koji su kasnije postali i svjetski prvaci.

ŽENSKI ODBOJKAŠKI KLUB PAZIN se od 2012. godine uspješno natječe u 1.B Hrvatskoj odbojkaškoj ligi, gdje redovito zauzima poziciju pri vrhu ljestvice. Seniorsku ekipu u sezoni 2019./2020. čine učenice srednje škole koje svojim predanim radom i zalaganjem uz vodstvo trenera Elvisa Jurića i Denisa Bratulića u ligi trenutno zauzimaju drugo mjesto. U mlađim kategorijama Klub se natječe u svim uzrastima i svake godine se postižu sve bolji rezultati, ne samo na županijskoj, već i na nacionalnoj razini. Tako su mlađe kadetkinje na državnom prvenstvu u Rovinju u travnju 2019. godine u jakoj konkurenciji osvojile 17. mjesto. Djevojčice se trenutno bore za treću poziciju u županijskoj ligi, a u 2019. godini sudjelovanjem na prvenstvu Hrvatske u maloj odbojci osvojile su 17. mjesto između 35 ekipa. ŽOK Pazin aktivan je i na međunarodnoj razini u svim uzrastima. U lipnju 2019. godine djevojčice i seniorke su u Sarajevu osvojile su drugo mjesto, u prosincu 2019. u Pordenoneu su mlađe kadetkinje u konkurenciji od 12 ekipa (na turniru je bilo ekipa iz Kine, Rumunjske, Velike Britanije, Italije, Slovenije i Hrvatske) osvojile četvrto mjesto, dok su djevojčice i mlađe kadetkinje u siječnju 2020. u Ljubljani osvojile treće mjesto. U Pazinu je odbojka sve popularnija kod mlađih uzrasta, zaslugom trenerica Gordane Androšić i Neve Ljuština koje se u mini odbojci s najmanjim uzrastima na terenu bore i vesele već nekoliko godina. Prošle je godine ŽOK Pazin ugostio završnicu županijskog prvenstva u mini odbojci te su male odbojkašice osvojile četvrto mjesto. Za vrijeme Rujanskih svečanosti već 14. godinu zaredom Klub organizira tradicionalni Turnir prijateljstva gdje se kroz tri različita uzrasta natječe dvadesetak ekipa iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U organizaciji turnira sudjeluju volonteri – roditelji, starije i bivše igračice, a tradiciju turnira podržava i Odbojkaški savez Istarske županije. Tijekom ljeta, Klub radi na popularizaciji odbojke kroz organizaciju gostovanja američkih sveučilišnih ekipa i demonstraciju kvalitetnih odbojkaških utakmica. Odbojka se u Pazinu razvija, igra i cijeni, što pokazuje i podatak da broj članova kluba iz godine u godinu raste, te je u 2019. godini upisano još 20 odbojkašica, pa sada Klub broji 110 polaznika, od kojih je 70% još uvijek u osnovnoj školi.

BOĆARSKI KLUB PAZIN je jedan od rijetkih klubova u gradu Pazinu sad sa već dugogodišnjim uspješnim nastupom u prvoj Hrvatskoj boćarskoj ligi u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji. Juniori Boćarskog kluba Pazin nakon titule viceprvaka u 2018. godini, u 2019. godini uspjeli su postati ekipni prvaci Hrvatske. Završni turnir šest najboljih juniorskih ekipa u Hrvatskoj održan je 24. i 25. travnja 2019. u Sinju i u Bastu (kod Makarske). Pazinjani su kao pobjednici lige u svojoj regiji startali u polufinalu i to protiv selekcije Splitsko – Dalmatinske županije. U potpuno neizvjesnom susretu, koji je u regularnom dijelu završio 11:11, mladi Pazinjani su se plasirali u finale u tzv. pripetavanju, tj. koštivanju i izbijanju balina. U finalu, također u neizvjesnom susretu, boćari Boćarskog kluba Pazin su savladali ekipu Svetog Jakova iz Jadranova sa 12:10 i tako postali prvaci Hrvatske.  Za BK Pazin igrali su:  Adrian Radola, Andy Miotić, Đordano Ferenac, Dajan Jurman, Filip Matijašić, Martin Štihović, Luigi Šimac, Mateo Ventin, Tino Majcan, Mateo Stihović, Nino Majcan, Aleks Brajković, Ivan Stihović i Frančesko Guštin, a vodio ih je trener Valter Ivančić. Filip Matijašić član BK Pazin, proglašen je najboljim igračem lige. Spomenimo kako su mladi boćari nakon osvajanja nacionalnog kupa u 2018. godini, u 2019. godini stigli do polufinala tog natjecanja, gdje su zaustavljeni od vršnjaka iz Splitsko Dalmatinske županije. Osvajanje titule najboljih u državi plod je dugogodišnjeg predanog rada mladih boćara zajedno sa na čelom trenerom Valterom, te odraz dobrog vođenog kluba.

Svečanost je bila prilika i da se tradicionalno dodijeli posebna nagrada Sportskom školskom društvu Srednjoškolac, koje djeluju pri Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile u Pazinu, čiji učenici sudjeluju na natjecanjima koje organizira Hrvatski školski sportski savez, a kamo su pod vodstvom svojih mentora, profesora Anike Ujčić, Sanje Cvitić Kukuruzović, Milana Červara i Paola Maligeca ostvarivali zapažene rezultate. Tako su košarkaši na državnom prvenstvu srednjih škola osvojili prvo mjesto, a za pobjedničku ekipu igrali su: Gvido Guštin, Luka Zajc, Donald Fabris, Marko Krulčić, Teo Erik, Tin Baća, Paolo Ančić, Leon Lukšić, Petar Berton, Mateo Ivančić, Jan Benković i Luka Guštin. Rezultati sa državnog natjecanja: nogomet (ž) – 9.mjesto, kros (m) – 5.mjesto, futsal (m) – 4.mjesto i košarka (m) – 1.mjesto.

Pravila privatnosti © 2019. Izrada web stranica: Play Digital