Svečanom sjednicom obilježen Dan Grada Pazina

Objavljeno: 3. lipnja 2015. u kategoriji

Pazin, 2. lipnja 2015. – U čast obilježavanja Dana Grada Pazina – 2. lipnja, u Polivalentnoj dvorani nove Školsko – gradske sportske dvorane održana je svečana sjednica Gradskog vijeća.

Sjednici su uz članove Gradskog vijeća te gradonačelnika Pazina Renata Krulčića i njegove zamjenike, prisustvovali i župan, Valter Flego, gradonačelnici i načelnici općina, predstavnici državnih i županijskih službi, gospodarstvenici, predstavnici kulturnih i javnih ustanova, sudstva i policije, političkih stranaka i udruga, te predstavnici javnog informiranja.U svom je uvodnom govoru, predsjednik Gradskog vijeća, Boris Demark posebni pozdrav uputio uzvanicima i gostima, delegaciji Općine Gevgelija s gradonačelnikom Ivanom Frangovom, delegaciji Grada Bihaća s gradonačelnikom Emdžadom Galijaševićem, delegaciji Općine Jablanica s načelnikom Salemom Dedićem, delegaciji Općine Inđija s zamjenikom predsjednika Općine Milanom Bodiroža.

Voditelji gostujućih delegacija održali su pozdravne govore u kojima su istaknuli zadovoljstvo zbog prisustvovanja obilježavanju Dana Grada kao i zadovoljstvo zbog napretka i projekata realiziranih u razdoblju koje je proteklo od njihovih ranijih posjeta. Prisutnima se obratio i župan Istarske županije Valter Flego, čestitavši građanima Grada Pazina Dan Grada. U svom govoru Župan se osvrnuo na uspješnu suradnju Županije i Grada Pazina istaknuvši Istru i Grad Pazin kao pozitivan primjer kako u pogledu realizacije pojedinih projekata tako i u području njegovanja tradicije antifašizma, mirotvorstva, tolerancije i suradnje.

U svom se izlaganju, gradonačelnik Krulčić osvrnuo na izvršene i započete projekte u prethodnom razdoblju istaknuvši važnost dovršenog projekta Školsko – gradske sportske dvorane za koju je naveo da je prije svega pokazatelj da je i u neosporno teškim vremenima, u uvjetima gospodarske i financijske krize, uz mnogo volje, truda i zalaganja, uz podršku kvalitetnih partnera, a prije svih Istarske županije, moguće realizirati i velike projekte. Osvrnuvši se na naziv dvorane gradonačelnik je naveo: “Ova dvorana u svom nazivu nosi riječ “školska” jer je prije svega namijenjena aktivnostima srednje i osnovne škole, no po dovršetku njezine izgradnje možemo slobodno reći da je ona doslovno bila škola, velika škola svim djelatnicima gradske uprave koji su sudjelovali u svim fazama postupka njezine izgradnje, budući da smo uspješnom realizacijom ovog projekta stekli dragocjeno iskustvo i znanje vezano za prepreke i iskušenja koja se javljaju u realizaciji velikih projekata i što je još važnije vezano za privlačenje financijskih sredstava za realizaciju projekata iz različitih fondova”. U nastavku izlaganja predstavljeni su uspješni projekti kao što su “Pazi(n) proračun!” i prva faza projekta “Istra Inspirit Fantasy Park”, čiji se nastavak realizacije očekuje u narednom razdoblju.

Gradonačelnik je nadalje predstavio programe gospodarskog razvoja i niz komunalnih projekata i investicija koje su realizirane na Pazinštini, kao i projekte koji vezani za očuvanje okoliša. U Gradonačelnikovom govoru bilo je riječi i o ulaganjima u područje predškolskog i školskog odgoja i obrazovanja, socijalne skrbi, zatim u područje kulture i očuvanja kulturnih dobara te je predstavljena suradnja s predstavnicima civilnog društva. Posebice je pohvaljen rad LAG-a Središnja Istra, koji pruža značajnu potporu jačanju gospodarstva i privlačenju sredstava iz različitih fondova. Uz isticanje javnosti i transparentnosti rada gradske uprave te važnosti odgovornog postupanja u trošenju proračunskih sredstava, gradonačelnik se zahvalio svim članovima Gradskog Vijeća na uspješnoj i konstruktivnoj suradnji u proteklom razdoblju, a koja je suradnja naročito došla do izražaja prilikom donošenja Strategije razvoja Grada Pazina od 2015. do 2020. godine, koju je Gradsko vijeće Grada Pazina donijelo na sjednici održanoj 26. svibnja 2015. Gradonačelnik je istaknuo kao se radi o ključnom dokumentu koji bi trebao značajno doprinijeti sustavnom promišljanju i planiranju daljnjeg razvoja Grada, kao i olakšati pristup fondovima za financiranje tog razvoja. Pet strateških ciljeva koji su definirani Strategijom su: Intenziviranje gospodarskih aktivnosti, Održivi razvoj prostora i infrastrukture, Unapređenje kvalitete života, Očuvanje i zaštita okoliša te energetska i resursna učinkovitost, te Dobro upravljanje. Naglašeno je kako Strategija nije Strategija tijela Grada Pazina već svih njegovih građana koje je Gradonačelnik pozvao da se aktivno uključe u njezinu analizu, provedbu i po potrebi korekciju jer rad na strategiji nije dovršen njezinim donošenjem budući da Strategija ne može ostvariti svoju svrhu ako je građani ne dožive kao svoju, ako ne zaživi vlastitim životom prilagođavajući se potrebama građana i Grada, doprinoseći pritom pozitivnim promjenama u svim segmentima društva. Na kraju obraćanja Gradonačelnik je istaknuo kako zajednički cilj svih dionika političkog, gospodarskog, kulturno – obrazovnog, i društveno – socijalnog života Grada – bolji, ljepši i zadovoljniji Grad Pazin, u skladu s motom Strategije “Ni ga ča je Pazin – srce i duh Istre”.

Povodom obilježavanja Dana Grada Pazina dodjeljuju se priznanja i nagrade za zasluge i doprinos na određenom području ili djelatnosti.

NAGRADA GRADA PAZINA dodijeljena je ETNO SKUPINI “VEJA”, za zapaženi stvaralački rad i uspjehe postignute tijekom 2014. godine u glazbenom stvaralaštvu, kako na domaćoj tako i na inozemnoj glazbenoj sceni, pri čemu se njihov autorski izričaj naslanja na tradicijsku glazbu i tematiku Pazinštine i Istarskog poluotoka, čime je ostvaren značajan doprinos promidžbi Pazina i Istre.

POVELJA GRADA PAZINA dodijeljena je IVANU HEKIĆU JANKU, za dugogodišnji rad u Društvu likovnih stvaratelja Pazin, Mješovitom pjevačkom zboru Roženice i Udruzi pčelara Lipa, tijekom kojeg je ostvario značajan doprinos radu i razvoju navedenih institucija civilnog društva, posebice u području unapređivanja amaterske likovne djelatnosti.

ZAHVALNICA GRADA PAZINA dodijeljena je GRAĐANSKOJ INICIJATIVI “NAŠ POTOK” za doprinos očuvanju i zaštiti vodotoka Pazinčice, kao i za aktivistički doprinos u izgradnji participativne političke kulture na području Grada Pazina.

Ovom prilikom uručena je i nagrada za najljepše uređen izlog u Gradu Pazinu Lauri Černoša vlasnici trgovine «LAURA».

Povodom obilježavanja Dana Grada Pazina, delegacija Grada Pazina u sastavu Vesna Ivančić, potpredsjednica Gradskog vijeća, Renato Kalac i Ivan Bubić, članovi Gradskog vijeća, u znak sjećanja na sve umrle i poginule, položila je vijenac kod središnjeg križa na gradskom groblju Moj mir u Pazinu.

Gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić primio je članove delegacija općine Gevgelija, Jablanica i Inđija te Grada Bihaća. Gosti su upoznati s gospodarskim, društvenim i kulturnim dostignućima Grada. Od strane svih prisutnih izražena je želju za nastavkom prijateljskog zbližavanja jedinica lokalne samouprave kao i za nastavkom i produbljivanjem započete suradnje.

U prisustvu gostujućih delegacija, projektanata, izvođača i predstavnika Usluga d.o.o., prigodnim darovanjem cvijeta od strane gradonačelnika Krulčića Nedi Bucaj direktorici tvrtke Pazin d.o.o., koja vrši poslove upravljanja zgradama na području Grada Pazina, obilježeno je okončanje radova na zgradi koju je u sklopu programa poticane stanogradnje kao investitor izgradila Usluga d.o.o.

Pogledajte galeriju slika ovdje

Pravila privatnosti © 2019. Izrada web stranica: Play Digital