U sklopu projekta Europa za građane, posjetitelji iz Gevgelije posjetili i Školsko-gradsku sportsku dvoranu

Objavljeno: 21. rujna 2015. u kategoriji

Jutarnjim sastankom 18. rujna na kojemu je napravljena kratka evaluacija i doneseni zaključci susreta građana, te konferencijom za medije na kojoj su zaključci predstavljeni široj javnosti, završen je šestodnevni projekt „Connect-Exchange-Act“ financiran iz Programa Unije Europa za građane, Mjera: Bratimljenje Gradova kojemu je nositelj Grad Pazin a partner Općina Gevgelija iz Makedonije.
Na početku susreta, 14. rujna Grad Pazin i Općina Gevgelija (Makedonija) potpisali Povelju o bratimljenju gradova. Bratimljenje dvaju gradova uslijedilo je nakon višegodišnje suradnje i uzajamnih posjeta službenih delegacija gradova. Ovo je prvi susret građana kojemu je cilj bolje upoznavanje i razumijevanje, razmjena iskustava i dobrih praksi, te stvaranje temelja za buduću suradnju na zajedničkim projektima iz područja kulture, obrazovanja, sporta, civilnog društva i gospodarstva.

Među 45 sudionika projekta iz Gevgelije Pazin su posjetili građani različitih profila, dobi i zanimanja od predstavnika gradske uprave, preko predstavnika kulturnih i drugih institucija pa sve do poduzetnika i članova raznih udruga koje djeluju u Gevgeliji. Oni su se u vrijeme boravka u Pazinu susreli sa predstavnicima gradskih institucija iz područja kulture i obrazovanja te sa poduzetnicima i članovima klubova i udruga različitih kategorija koje djeluju u Pazinu.
Međusobno predstavljajući svoj rad i iskustva građani Pazina i Gevgelije uočili su mnoge dodirne točke i mogućnosti za buduću suradnju. Predstavnici udruga i institucija u kulturi iskazali su interes za razvoj projekata suradnje na kulturnim programima poput međusobnih gostovanja likovnih izložbi i umjetnika kao i suradnju među udrugama poput zborova i folklora te zajedničkim nastupima i sudjelovanja na smotrama. Ovakvi i slični projekti kulturne suradnje mogu se sufinancirati iz fonda Kreativna Europa, potprogram Kultura koji je otvoren za obje države čime se olakšava organizacija i produbljuju efekti kulturne suradnje.
Na planu gospodarske suradnje najinteresantnije je bila tema proizvodnje vina obzirom na to da se oba grada nalaze u vinskim regijama u kojima je proizvodnja vina značajan segment gospodarstva. Predstavljanje LAG-a Središnja Istra i njegove uloge u lokalnoj zajednici također je pobudilo veliki interes gostiju iz Gevgelije u čijoj zemlji osnivanje LAG-ova tek predstoji.
Gosti iz Gevgelije posjetili su i sve ustanove iz područja odgoja, obrazovanja i sporta u Gradu Pazinu gdje su međusobno predstavili svoj rad s naglaskom na vannastavne aktivnosti i projekte. Škole iz oba bratimljena grada već imaju iskustvo u Europskim programima razmjene poput Comenius-a i Erasmusa što je dodatno olakšalo detektiranje zajedničkih tema i interesa za buduće razdoblje. Program Erasmus+ usmjeren je jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana kao i unaprjeđenju obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta.
Posljednji dan susreta posvećen je suradnji sa civilnim društvom, radu udruga i sudjelovanju građana u donošenju odluka. Pazinske su udruge predstavile svoj rad i najznačajnije projekte dok su predstavnici Grada predstavili proces revitalizacije bivše vojarne. Sudionici iz oba grada naglasili su važnost suradnje između javnog i civilnog sektora u svrhu razvoja lokalne zajednice i predstavili programe u kojima suradnički djeluju.
Susret građana obilježilo je i upoznavanje sa kulturnim i turističkim znamenitostima grada kao i međusobno upoznavanje baštine i njezine valorizacije.
Večer druženja folklornih društava Pazina i Gevgelije je kroz predstavljanje i međusobno učenje tradicionalnih plesova na jednoj simboličkoj razini pokazalo međusobno razumijevanje i povezanost različitih ljudi i kultura.

 

Pravila privatnosti © 2019. Izrada web stranica: Play Digital