Uspješno održani 15. Dani meda u Školsko-gradsko sportskoj dvorani Pazin

Objavljeno: 4. ožujka 2020. u kategoriji

Kraj veljače u Pazinu obilježili su petnaesti Dani meda koji su održani protekloga petka i subote sa stotinjak izlagača i velikim interesom posjetitelja. Na otvorenju Dana meda je uz ostale uvažene goste sudjelovala i ministrica poljoprivrede mr.sc. Marija Vučković kojoj je pripala čast otvoriti manifestaciju. U večernjim je satima prvog dana manifestacije održana svečana dodjela nagrada pri čemu su nagrađena čak 23 uzorka meda istarskih proizvođača te petero učenika istarskih osnovnih škola za literarne i likovne radove na temu “Pčela danas i sutra”. Uz prodajnu izložbu pčelarskih proizvoda i opreme, u subotu su održana i tri znanstveno-stručna edukativna predavanja za pčelare.

Prilikom otvaranja manifestacije ministrica je istaknula kako je prošle godine usvojen novi nacionalni program za pomoć sektoru pčelarstva za razdoblje do 2022. godine vrijedan nešto više od 44 milijuna kuna koji predviđa mjere za suradnju sa specijaliziranim subjektima u cilju poboljšanja kvalitete meda, sprečavanje širenja bolesti i štetnika, približavanje tržištu i tomu slično. Uvedena je, početkom školske godine, manifestacija školski medni dan, koja se odnosi na promociju vrijednosti meda među prvašićima, a istaknula je i projekt “Nacionalne staklenke za med”. Osim ministrice skupu su se obratili i Ezio Pinzan, pročelnik odjela za poljoprivredu Istarske županije, gradonačelnik Renato Krulčić te predsjednik udruge pčelara “Lipa” iz Pazina koja je glavni organizator manifestacije – Ranko Anđelini.

Prilikom otvorenja gradonačelnik se je osvrnuo na protekle vrlo uspješne Dane mednih delicija koji su se čitavu veljaču održavali u 1o ugostiteljskih objekata središnje Istre i probudili veliki interes posjetitelja, kao i na suradnju sa odgojno-obrazovnim ustanovama zahvaljujući kojoj se ljubav prema medu i prepoznavanje važnosti pčela i pčelarstva potiče među najmlađim sugrađanima.

Ranko Anđelini istaknuo je važnost promocije pravog, kvalitetnog istarskog meda pri čemu smatra kako prednost mora imati kvaliteta ispred kvantitete čemu će svakako doprinijeti i oznaka izvornosti istarskog meda na kojoj se radi protekle dvije godine a potvrda se očekuje vrlo skoro. Pohvalio je i lokalne proizvođače koji već 24 godine šalju uzorke svoga meda na senzorsko ocjenjivanje koje se provodi u suradnji sa Zavodom za ribarstvo, pčelarstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Čestitao je lauretaima, osobito zlatnim odličjima: šampion Arduino Bubola sa kestenovim medom za kojoi je dobio maksimalnih 20,00 bodova, a zlatom su se okitili Klaudija Anđelini za med od medljikovca, Obitelj Štoković za cvjetni med i med od medljikovca, Arduino Bubola za lipov med, Darko Koren za lipov med, Goran Gržetić za cvjetni med, Božo Smolica za med od medljikovca i Sebastijan Marić za cvjetni med.

Srebrne diplome dobili su pčelari:

10. Darko Koren za cvjetni med
11. Elvis Kobelja za cvjetni med
12. Lorena Šestan za lipov med
13. Tonči Ferenčić za medljikovac
14. Tomica Pamić za medljikovac
15. Dean Blažević za bagremov med
16. Darko Koren za kestenov med
17. Arduino Bubola za cvjetni med
18. Sebastijan Marić za cvjetni med, i
19. Tonči Ferenčić za cvjetni med,

dok su brnocom nagrađeni:

20. Edi Tanković za medljikovac
21. Klaudija Anđelini za cvjetni med
22. Sebastijan Marić za cvjetni med
23. Damir Gregorović za medljikovac

Na likovno-literarnom natječaju, koji je uz koordinaciju osnovne škole Vladimir Nazor iz Pazin proveden u osnovnim školama Istarske županije, nagrade za najbolje radove osvojili su:

za likovno stvaralaštvo je u kategoriji razredna nastava – učenika od 1. do 4. razreda,
– 3. nagradu dobila je Laura Buršić, učenica 3. razreda talijanske osnovne škole Edmondo de Amicis Buje,
– 2. nagrada: za rad ”Pčela” dobio je Noel Pujas, učenik 4. razreda područne osnovne škole Vladimira Nazora Motovun,
– a 1. nagrada za likovni rad pod nazivom ”Pčela na cvijetu” pripada autoru Vidu Sumanu, učeniku 4. razreda područne osnovne škole Vladimir Nazor Gračišće pod mentorstvom učiteljice Svjetlane Dukin Bertoša.
U kategoriji predmetna nastava – (učenika 5. do 8. razreda) najboljim radovima ocijenjeni su:
– 2. nagrada ide Moreni Čakarun, učenici 7a. razreda osnovne škole Rivarela iz Novigrada,
– 1. nagrada za likovni rad pod nazivom „Pčela“, ide autoru Gregoru Viktoru Krebelu, učeniku 8a. razreda osnovne škole Rivarela iz Novigrada.
U kategoriji pohvaljenih radova istaknuti su radovi Centra Liče Faraguna iz Labina i to:
– 2. posebna nagrada: za rad ”Pčela u travi” učenika Nenada Jugovca
– te 1. posebna nagrada za rad ”Pčele i crveni cvijet” autora Maura Parisa pod mentorstvom Kristine Jurković.

Literarni natječaj za učenike od 1. do 4. razreda raspisan je na temu ”Znatiželjna pčela” u književnom obliku bajke ili basne, dok je za učenike od 5. do 8. razreda tema literarnog natječaja bila ”Zabrinuta pčela” u knjiženom obliku pisma ili putopisa.

Povjerenstvo je odlučilo da je najbolji rad u kategoriji ”Znatiželjna pčela” basna koju je napisao Ivano Vavidec, učenik 2.razreda osnovne škole Tar-Vagriba pod mentorstvom učiteljice Anamarije Đaković.

U kategoriji ”Zabrinuta pčela” najboljim je ocijenjeno pismo pod nazivom ”Draga pčelice” autora Andija Radanovića, učenika 5. razreda OŠ Vladimira Nazora Pazin pod mentorstvom učiteljice Martine Šajine Ivetić.

Pravila privatnosti © 2019. Izrada web stranica: Play Digital