ZAVRŠEN PROJEKT „EDUKACIJOM I KRETANJEM DO ZDRAVLJA OD MALIH NOGU“

Objavljeno: 18. prosinca 2018. u kategoriji

Diplome primilo 27 malih pazinskih planinara

BREST POD UČKOM

Malo mjestašce Brest pod Učkom bilo je domaćinom jedne neobične svečanosti. Naime, prekjučer (nedjelja) je u tamošnjoj staroj školi završen projekt „Edukacijom i kretanjem do zdravlja od malih nogu“ prigodnom podjelom diploma, i prigodnim planinarenjem po Franetovom putu, koji nosi ime prema Franji Paulišiću, dugogodišnjem predsjedniku pazinskog planinarskog društva. Pohod je predvodio njegov dugogodišnji prijatelj Giovanni Sirotti – Nini, a uz male planinare pohodu su prisustvovali i stariji članovi društava iz cijele Istre.
Po prvi puta u povijesti razvoja ovog društva održana je mala planinarska škola u organizaciji Planinarskog društva Pazinka, ako koju je na kraju završilo 27 malih planinara, koji su tim činom dobili priznanje za edukativni proces koji su prošli unutar škole koja je trajala od početka ove školeske godine odnosno od rujna. Mali su planinari tako odradili sveukupno sedam jednodnevnih izleta, te jedan dvodnevni u Planinarskoj kući Žbevnica, koji im je ostao i u najboljem sjećanju. Voditelji škole su bili Patricija Jedrejčić, Sonja Levak, Snježana Klanjac, Zoran Brajković i Anton Finderle, dok je službeni kuhar škole bio Dalibor Kršanović, a logo na majicama koje su im podijeljene u sklopu škole izradio je Nikola Levak.
Krenuli su tako s izletima na najbližu pazinsku prirodnu atrakciju – i prošetali prema Zarečkom krovu te kroz i uz Pazinčicu stigli do Pazinskog krova i pazinskog Kaštela. Uz otrkivanje prirodnih i kulturnih znamenitosti najbližeg središta Pazina, mali su planinari učili i o planinarskoj opremi te zaštiti prirode. Drugi je izlet bio održan za dan neovisnosti na stazi Borut – Draguć povodom 5. Festivala pješačanja uz suorganizaciju Općine Cerovlje, a bilo je prisutno oko stotinjak planinara iz cijele Istre. Naučili su kako se kretati na planinarskom pohodu na kojem sudjeluje veći broj planinara, te vrijednosti međugeneracijske solidarnosti i pomaganja u skupini. Nedugo nakon toga, 13. listopada, održan je pohod od Poklona na najviši vrh Učke – Vojak na 1.401 metar nadmorske visine, nakon čega je uslijedilo spuštanje prema Maloj Učki i odlazak na Babin grob. U teoretskom dijelu pohoda obrađene su teme snalaženja na karti i upotreba kompasa.

Iza toga uslijedio je pohod  organiziran u sklopu proslave Dana istarskih planinara 21.listopada, kada je otvorena staza Marećica, koja započinje u Račjoj vasi te ide prema Rašporu. Peti po redu, pohod je bio organiziran 10. Studenog u „carstvo klečkih vještica“ a započeo je usponom iz mjesta Bjelsko nedaleko Ogulina. Uz predivne vidike na ovom izletu, djeca su u kratko vrijeme prešla veliku visinsku razliku, a pogotovo su bila impresionirana usponom na sam vrh – stijenu Klek, gdje su u svoje male planinarske dnevnike utisnuli pečate o osvajanju vrha. Na tom izletu obradila se je meteorologija i poznavanje hrvatskih planina.
Vikend 24. i 25. Studenog bio je rezerviran za dvodnevni boravak na Žbevnici gdje su mali planinari noćili, i imali prigodu ponoviti sve naučeno. Unatoč kiši koja je nesmiljeno padala, odrađen je uspon na ovaj najzapadniji hrvatski vrh iznad 1.000 metara. Mali su planinari pisali ispit koji m su pokazali zavidno znanje i dobro pamćenje. U kasnijim evaluacijama djeca su ovaj izlet opisala kao najboljim

U samom spremanju za noćenje i boravak u planinarskom domu djeca su naučila pripremiti se za dvodnevni boravak u planini, spremiti hranu, opremu i odjeću; poštivati pravila kućnog reda.  Ni nemogućnost korištenja mobitela nije im teško pala uslijed igranja društvenih igara i druge zabave.
Projekt „Edukacijom i kretanjem do zdravlja od malih nogu“ je financiran od strane Središnjeg državnog ureda za šport, Zajednice sportskih udruga Grada Pazina i Istarski planinarski savez.

Tekst i fotografije: Anton Finderle

Pravila privatnosti © 2019. Izrada web stranica: Play Digital